91% מבני הנוער בישראל משתמשים ברשתות חברתיות באופן בעייתי – ו-82% בסיכון גבוה להתמכרות
מעל 6,800 בני נוער בישראל בקרב יהודים וערבים לקחו חלק במחקר מקיף שערך פרופ' יניב אפרתי מהפקולטה לחינוך באוניברסיטת בר-אילן, בשיתוף ומימון קרן המחקר של הביטוח הלאומי.
מחקר חדש של הביטוח הלאומי ואוניברסיטת בר אילן בחן את התמכרויות בני נוער בשימושים שונים בזמן מלחמה. המחקר שנערך בחן אלפי בני ובנות נוער מישראל בתקופת מלחמת ״חרבות ברזל״ וכעת מזהירים החוקרים מעלייה נוספת בעקבות מבצע ״עם *יא״ שהשאיר את הציבור הישראלי בבתים למשך 12 ימים ולא אפשר את המשך פעילות בתי הספר ובכך יצר יציאה מוקדמת של מאות אלפי בני נוער לחופש הגדול.
בזמן ששיעור המשתמשים בסמים כמו קוקאין או קנאביס נותר נמוך (0.7% ו־2.1% בהתאמה), ההתמכרויות להתנהגויות יומיומיות – כמו משחקי מחשב (35%), אכילת יתר (30%) וקניות (23%) – נפוצות פי כמה.
פערים מגדריים חדים: הבנים מתמכרים לאלכוהול ו* – הבנות לרשתות ואכילה רגשית. המחקר מצא כי בנים חשופים יותר להתמכרויות לחומרים פסיכואקטיביים, הימורים ופעילות מינית, בעוד בנות דיווחו על שימוש תכוף והתמכרות גבוהה לקניות, אכילה ולשימוש ברשתות החברתיות.
פערים בולטים גם בין מגזרים. מתבגרים יהודים מדווחים על שיעורי שימוש גבוהים יותר באלכוהול, טבק וקנאביס, בעוד שמתבגרים מוסלמים מובילים בהתמכרויות למשחקי מחשב ואכילה רגשית. בקרב חרדים נצפו שיעורי התמכרות נמוכים משמעותית, למעט באכילת יתר.
בני נוער ממעמד סוציואקונומי נמוך – בסיכון גבוה במיוחד. נערים שדיווחו על מצב כלכלי "רע מאוד" היו חשופים יותר לרוב ההתמכרויות – הן להתנהגויות כמו משחקי רשת וקניות והן לחומרים כמו קנאביס וטבק. עם זאת, השימוש ברשתות החברתיות דווקא היה פחות רווח בקרבם.
בני 18 חשופים יותר מהצעירים – אבל הרגלים מתחילים כבר בגיל 12. הממצאים מצביעים על עליה ליניארית כמעט בכל ההתמכרויות ככל שעולה הגיל. בני 12–14 נמצאו עם שיעורי שימוש נמוכים יחסית, אך עדיין לא מבוטלים – מה שמעיד על הצורך החיוני בתוכניות מניעה כבר בשלב חטיבת הביניים.
צביקה כהן, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי: "הביטוח הלאומי מלווה את נפגעי פעולות האיבה, משפחות שכולות, משפחות החטופים והחטופים ששבו מהרגע שהמלחמה החלה. אנו עדים לסוגי התמודדויות שונות והמורכבויות של אזרחים שכל רצונם זה לחיות את חייהם בשלווה אך ברגע אחד חייהם השתנו מן הקצה אל הקצה. חלק בלתי נפרד מהעבודה של הביטוח הלאומי היא לקדם מחקרים מסוג זה ולאמוד את המצב הנפשי והרגשי הקיים בישראל. בימים אלה, שמדינת ישראל נמצאת במלחמה ארוכה ולאחר מערכה מול איראן שהשאירה את הציבור הישראלי רוב שעות היממה בבתים למשך 12 ימים, חשוב לשים לב לילדינו ולזהות התנהגויות שעלולות להוות התמכרויות ולסייע להם להתמודד עם המצב המורכב".
מיכאלה כהן – דוברת הביטוח הלאומי
————————————————
עדכונים מיוחדים | מחקרים | מאחורי הקלעים – בערוץ הווטסאפ הרשמי של הביטוח הלאומי >>
https://whatsapp.com/channel/0029VaExpNh5q08cGsPLxI1C
וגם בערוץ הטלגרם >>
https://t.me/btlgovil