מותר לצאת לרשות הרבים מעוטף בטלית, שזה דרך מלבוש.
אך גם * המשמש ללבישה, אם אינו לובשו כדרך שרגילים ללבוש *ים, אסור מדאורייתא לצאת עמו באופן זה לרשות הרבים. ואפילו רק חלקו הקטן של ה* אינו כפי דרך הלבישה.
וכל האופנים בזה הם לפי הענין, שאם רגילים ללכת כך כמה אנשים באותו מקום, אפילו רק לפעמים, אין איסור לצאת כך בשבת לרשות הרבים. ובתנאי שלא יהיה חשש שיתבייש בצורת הלבישה הזאת, ויורידנו וישאנו בידו ד' אמות ברשות הרבים.
מרן הש"ע נתן כמה דוגמאות לאיסור לפי האופנים שהיו רגילים ללבוש הטלית בזמנו:
לפיכך היוצא בטלית מקופלת על כתפיו, דהיינו שלאחר שנתנה על ראשו מגביה שוליה על כתפיו, חייב חטאת. כי אין זה דרך מלבוש, והוי משוי.
וקל וחומר כשהסירה לגמרי מעל עצמו וקיפלה ונתנה על כתפו, שחייב.
אבל אם אינה מקופלת על כתפיו, אלא משולשלת ברחבה למטה מכתפיו, מותר, (אפילו אם אינו מכסה בה רוב גופו. ויש מחמירים בדבר, דבעינן שיהא מכסה בה רוב גופו) שמאחר שהוא מתעטף בטליתו ומתכסה בה כתפו וגופו אף על פי שמתקצר קצת מלמטה, מותר.
ש"ע: ועפ"ז מותר להתעטף בטליתו תחת הגלימא להביאו לבהכ"נ. ואע"פ שמניח צד י* על כתפו של שמאל, דרך ללבשו כך, ולא הוי אלא להתנאות ומותר.
כוונתו באופן זה שמתקצר קצת מלמטה, שכיון שעכ"פ מעוטף הוא עד למטה מכתפיו, ואע"פ שמגביה שוליו מלמטה, מותר. שלהתעטף כל גופו בו כמו בבהכ"נ, קשה לעשות כן כשהולך ברשות הרבים אף שילבש גלימא עליו מלמעלה.
וכתב עוד מרן הש"ע: מותר לצאת ברשות הרבים בטלית סביב הצואר. ואין זה סותר לדלעיל כי כאן מיירי במדינות שנהגו לצאת כן בחול בבתיהם, ולכן מותר אפילו במקופל ומונח סביב הצואר דדרך מלבוש הוא שם והוא כעין סודר שהתיר השו"ע לקמן בסל"ד.
הגר"א: היינו ששני צדי העליון היה מקובץ ומונח סביב הצואר, אבל שוליה התחתון שמאחוריה היה משולשל למטה, ולזה סיים הרמ"א שאע"פ שמניח צד י* על כתפו של שמאל, ג"כ מותר משום שדרך ללבשו כך והוא להתנאות.
היוצא מעוטף בטליתו וקיפלה מכאן ומכאן בידו או על כתפו, אם נתכוין לקבץ כנפיו כדי שלא יקרעו או כדי שלא יתלכלכו, אסור.
היינו שנטל שני הקצוות שלפניו ולאחריו לצד י*, וכן של צד שמאל, וקיפלן והגביהן על ידו או על כתפו.
ולא דמי לסכ"ט, ששם כל שולי הטלית שלאחריו מקופלת ומונח על כתפו, משא"כ כאן שרק הקצוות מקופלין ומונחין על כתפיו, ולפיכך יש רק איסור, ואין חיוב חטאת. וגם תלוי בכונתו.
ש"ע: ואם קבצם להתנאות בה כמנהג אנשי המקום במלבושן, מותר. והיינו בטליתות שלהם שהיו יריעה אחת מרובעת.
בזמננו, מותר לצאת לרשות הרבים בטלית גדול, אף כשצדדי הטלית משולשלים על זרועותיו, או כשמוגבהים על כתפיו, ובין ששני כנפותיו האחוריים תחובים בתוך אבנטו, אפילו הוא אינו רגיל בכך, מכל מקום כיון שישנם שהולכים כן מותרים כולם, ואפילו כוונתו להצילו מטינוף, ובלבד שלא יגביהנו באופן שאין רוב גופו מכוסה בו.
וכן רשאי ללכת בטלית כשאין ראשו מעוטף בו, אלא חלק הראש מונח על צווארו וכתפיו, אבל לא ילך בו ברשות הרבים כשהוא עטוף בו כעטיפת הישמעאלים, ולא כשפניו מכוסים בו לגמרי, אפילו משולשל לאחוריו רוב גופו, כיון שאין הדרך ללכת כן. (פ"ת אות לח).
להגביה *ו ע"מ שלא יתלכלך בבוץ ורפש
ש"ע: מלבושים שלנו כשהוא לבוש בהם ומוציא ידיו מתוכה, מותר לתפוס קצתם בידו ולהגביה, כדי שלא יתלכלכו שוליו בטיט או כדי שלא יעכבוהו ללכת.
הטעם, שעדיין נשאר עליו עצם ה* דרך מלבוש.
ומשמע באחרונים שאעפ"כ אין להקל אלא במגביה קצת, אבל לא להגביה הרבה ולתתם תחת הזרוע, שנעשה כמרזב.
ומרן הש"ע כתב "מוציא ידיו מתוכה" – וכתב המשנ"ב: משמע שכשאינו מוציא ידיו מתוכן, אסור להגביהם, כי אין זה דרך מלבוש. ומ"מ נראה שאין להחמיר אלא להגביה הרבה, אבל מותר להגביה מעט כדי שלא יתלכלך, כי עדיין הוא דרך לבישה.
ובמנוחת אהבה [ח"ג פכ"ז ס"כ] כתב להקל בזה, על פי דברי מרן בבית יוסף.
ובאמת הכל לפי מנהג המקום, ואם אכן מנהג המקום לאחוז המלבושים מבלי להוציא ידיו, ואף להגביהם הרבה, מותר.
למעשה בזמננו: כתב בפסקי תשובות, ב* ארוך ומעיל עליון המכסה רוב גופו, לא יגביהנו באופן שאינו מכסה אלא מיעוט גופו. ו* קצר המכסה רק חלק גופו העליון (חליפה קצרה, כתונת, סוודר וכדו') או חלק גופו התחתון (מכנסיים וכדו'), לא יגביהנו באופן שמוזר ללכת כך, ואינו דרך לבישתו, אפילו אינו מגביה הרבה.
והמיקל ללכת כשמעיל או חליפה על כתפיו בלי להכניס את הידים לשרוולים (עיין בשו"ת אור לציון ח"ב פכ"ג ס"ז), או להגביה המעיל או החליפה עד מעל לכובעו כדי להגן עליו מפני הגשם, או המקפל שרוולי חולצתו (כותנתו, חלוקו), יש לו על מה לסמוך. אולם לכתחלה יש להמנע.
ולכרוך סוודר סביב למותניו, לדברי הכל אסור בהחלט.
ואלו ההולכים באבנט (גארטל) יזהרו שיהיה כרוך היטב ולא יגלוש ממקומו, ולא יהיו קצותיו נסרכים על הקרקע, וגם כשכרוך באופן הרגיל, יש הכותבים שלא יחזיק קצהו בידו בעת הליכתו ברשות הרבים.
———————
👈 מוזמנים להצטרף לאלפי המנויים בערוץ היוטיוב ולקבל עדכונים בכל עת 👉
✴כנסו ליותר מ- 3,000 שיעורי וידאו מפאר הדור מרן הרב מאזוז שליט"א בשלל נושאים ✴https://www.ykr.org.il/vod/?rabbi=159
בכתובת אתר כסא רחמים https://www.ykr.org.il תמצאו אלפי שיעורי תורה במגוון רחב של נושאים, מעל 17,000 תשובות לשאלות בכל הנושאים שרק תחשבו, חדשות און ליין על המתרחש בישיבה ועל מרן ראש הישיבה שליט"א, מאמרים מיוחדים ואלפי שיעורי וידאו מרבני הישיבה
שיעורי הוידאו והשו"ת מתעדכנים באתר על בסיס יום יומי, במהלך הגלישה באתר תגלו עוד המון דברים מיוחדים, מאמרים, עלונים, גלריות מרהיבות ועוד ועוד, מה שנשאר לכם זה רק להיכנס.
כתובת האתר: https://www.ykr.org.il
#הרב_מאזוז #כסא_רחמים